Hygienici poskytujú zistenia z kontrol mäsa na došetrenie potravinárom

Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje od 29. januára do 7. februára celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých mala byť dodaná poľská hovädzina z problémového bitúnka.

53
53

Bratislava 11. februára (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR poskytuje na došetrenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR zistenia regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) z cielených kontrol zameraných na pôvod hovädzieho mäsa. Kontroly hygienikov ukázali, že medzi hláseným poľským mäsom bolo na základe skontrolovanej dokumentácie aj mäso slovenského pôvodu.

“Výsledky z kontrol hygienikov v oblasti pôvodu dodaného hovädzieho mäsa zasielame ŠVPS SR na ďalšie došetrenie a zistenie pôvodu a vysledovateľnosti mäsa v celom potravinovom reťazci v Slovenskej republike,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje od 29. januára do 7. februára celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých mala byť dodaná poľská hovädzina z problémového bitúnka. Z výsledkov kontrol hygienikov vyplynulo, že poľské hovädzie mäso bolo dodané do 15 zariadení spoločného stravovania.

Po konzumácii neboli hlásené žiadne zdravotné komplikácie. V prípade školských a predškolských stravovacích zariadení sa potvrdilo dodanie slovenského mäsa do štyroch zariadení. Pri kontrolách 12 zariadení spoločného stravovania, z toho v troch prípadoch ide o školské a predškolské stravovacie zariadenia, sa nepodarilo z dodacích listov a iných relevantných dokumentov zistiť, z ktorého bitúnku poľské mäso pochádza.

Odborní pracovníci RÚVZ v SR aj naďalej pokračujú vo výkone plánovaných kontrol v zariadeniach spoločného stravovania.


Join the Conversation