Úrad vlády SR: Rovnaká kvalita pre všetkých je našou prioritou

Premiér Fico zdôraznil, že nie sme žiadnymi občanmi druhej kategórie, teda nebudeme akceptovať stav, že výrobky v tom istom obale a pod tým istým názvom sú u nás...

730
730

Bratislava 2. októbra (TASR) – Rovnaká kvalita pre všetkých je našou prioritou. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR v reakcii na dnešné vyjadrenia ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nominantka SNS) k dvojakej kvalite potravín v SR a v Rakúsku.

“Rozdielna kvalita potravín či drogérie pre našich občanov je opäť potvrdená. Dokazujú to aj dnes zverejnené výsledky testov, ktoré prezentovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR,” priblížil ÚV SR.

Podobné výsledky zverejnili podľa ÚV SR v minulosti aj naši českí susedia. Tí testovali takmer dve desiatky potravinárskych a drogistických výrobkov. Zo záverov expertov jednoznačne vyplýva napríklad nižší podiel mäsa v rybích prstoch, ktoré sú na našich pultoch (oproti tým v Rakúsku), prítomnosť nezdravého palmového oleja vo výrobkoch (v rakúskom vôbec nie je), či trojnásobne nižší obsah vitamínov v kakaovom výrobku (oproti výrobku z Rakúska).

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) podľa ÚV SR pokračuje v krokoch, ktoré riešia túto situáciu a ďalším je stretnutie v rámci samitu “Za rovnakú kvalitu produktov”, ktorý sa uskutoční 13. októbra v Bratislave. Na stretnutí budú premiéri krajín V4, predstavitelia Európskej komisie a parlamentu, a tiež zástupcovia viacerých spotrebiteľských združení.

“Na samite budú predstavené konkrétne kroky, ako sa týmto praktikám zo strany nadnárodných korporácií dá v budúcnosti zabrániť tak, aby Slováci neboli občania druhej kategórie a mali prístup k rovnako kvalitným potravinám ako občania zo západnej Európy,” spresnil ÚV SR.

“Musí sa skončiť prax, ktorú my principiálne odmietame,” uviedol Robert Fico na tlačovej konferencii v Bruseli 27. júla 2017 po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom k tejto otázke.

“Nie sme žiadnymi občanmi druhej kategórie, nebudeme akceptovať stav, že výrobky v tom istom obale a pod tým istým názvom sú u nás menej kvalitné ako tie v západnej Európe,” zdôrazňuje premiér.

Matečná, za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša a poslancov Národnej rady (NR) SR Evy Antošovej a Tibora Bernaťáka (obaja SNS) dnes informovala, že aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou.

Približne u polovice testovaných potravín sa podľa nej zistili väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu. Druhá fáza testovania sa vykonala v letných mesiacoch na 33 výrobkoch. “Musím smutne konštatovať, že u polovice testovaných výrobkov sme opäť našli výrazné rozdiely. V čom tie rozdiely boli? Najpodstatnejšie rozdiely, ktoré sme zistili, sú napríklad v obsahu mäsa. Podiel mäsa vo výrobkoch, ktoré sa predávali v Rakúsku, bol podstatne vyšší. U nás bol menší podiel mäsa, ale zas výrazne vyšší obsah soli, čo nás spotrebiteľov nie veľmi teší, pretože soľ je tým produktom, ktorý zvyšuje podiel srdcovo-cievnych chorôb,” priblížila Matečná.

In this article


Join the Conversation